Openbomenkaart

Op woensdag 18 augustus 2021 lanceerde Erik Zachte de website https://openbomenkaart.org met daarop in eerste instantie bomen (en struiken) in twee parken: het Berkhoutpark in Voorschoten en de historische Begraafplaats Groenesteeg in Leiden (onder anderen de moeder van Vincent van Gogh ligt hier begraven).

Op de Begraafplaats Groenesteeg staan 278 bomen op de kaart, waaronder:

 • 76 essen (twee soorten)
 • 42 esdoorns (drie soorten)
 • 29 eiken (twee soorten)
 • 22 iepen (vier soorten)
 • 20 lijsterbessen (twee Sorbus-soorten)
 • 13 vleugelnoten
 • 12 meidoorns
 • 12 hulst

Plus vele boomsoorten waarvan minder dan 10 explaren in dit park staan. Zie daarvoor de website. Als op een boomsoort wordt geklikt (via de knop ‘counts‘), dan gaat die boomsoort knipperen in de kaart).

Tot zover over de bomen op de historische Begraafplaats Groenesteeg.

In het Berkhoutpark staan niet alleen bomen bomen op de kaart, ook struiken. In totaal 1599 exemplaren.

 • 103 Krentenboompjes
 • 90 taxussen
 • 59 eiken
 • 55 hulst
 • 40 prunus (diverse soorten)
 • 38 kornoelje-soorten
 • 33 berken
 • 29 elzen
 • 29 appel (diverse soorten)
 • 24 esdoorns (diverse soorten)
 • 24 meidoorns (twee verschillende soorten)
 • 18 toverhazelaars
 • 17 hazelaars (diverse soorten)
 • 17 karnaalsmutsen
 • 17 moerascipressen
 • 15 robinia’s
 • 11 essen
 • 11 beuken (drie soorten)
 • 10 kastanjes (diverse soorten)

Plus vele boomsoorten die met minder dan 10 exemplaren in dit park staan. Zie daarvoor de website. Als op een boomsoort wordt geklikt, via de knop ‘counts‘ in de legenda, gaan de bomen die tot die soort behoren in de kaart knipperen.

Struiken

Van de struiken komt de Rhododendron het meeste voor in het Berkhoutpark (169 exemplaren), gevolgd door Hortensia’s (112 exemplaren). Zie voor de overige soorten de kaart op de website: https://openbomenkaart.org

Hoe werkt de kaart en wie zitten er achter?

Door in de legenda bij de bomenkaart op de knop ‘counts‘ te drukken, verschijnt een rolscherm met de verschillende soorten en de aantallen. Als op een boomsoort wordt geklikt, gaan de bomen die daartoe behoren in de kaart knipperen. Als op een individuele boom wordt geklikt, verschijnt de boominformatie.

Verder is het mogelijk om te kiezen uit verschillende kaartlagen als ondergrond, bijvoorbeeld een satellietfoto (de button rechtsboven onder de knoppen ‘counts‘ en ‘menu‘)

Achter de knop colofon is opgenomen welke mensen de inventarisaties hebben gedaan om de kaart mogelijk te maken: voor het Berkhoutpark: Sjaan van Agtmaal en Hans van Daalen; voor de Begraafplaats Groenesteeg: Carolina Jost. De website met de vertaling van de waarnemingen naar de kaarten is gemaakt door Erik Zachte.

Een mooi initiatief, waarvoor de verwachting is dat op deze website nog vele bomenkaarten zullen volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *